S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones haftanın son işlem günü nasıl açılacak

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones haftanın son işlem günü nasıl açılacak

New York borsası hisse senedi vadeli işlemleri, çip üreticisi Intel'in hayal kırıklığı yaratan yönlendirmesiyle Cuma günü düştü.

A+A-

New York borsası vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde Intel'in negatif etkisi ile geriledi. Yatırımcılar, Fed'in en sevdiği enflasyon verisi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) verilerini bekliyor.

Dow Vadeli Kontratları 65 puan ya da %0,2, S&P 500 Vadeli Kontratları 9 puan ya da %0,2 ve Nasdaq 100 Vadeli Kontratları 105 puan ya da %0,6 düştü.

New York borsasında ana endeksler perşembe günü değer kazanmıştı. Dün S&P 500 %0,5 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapanırken, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,6, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise Tesla'nın (NASDAQ:TSLA) ağır kayıplarının etkisiyle %0,2 yükseldi.

Intel'in olumsuz etkisi

Perşembe günkü bu olumlu hava büyük ölçüde ABD'nin dördüncü çeyrek ekonomik büyüme verilerinin, dünyanın en büyük ekonomisinin yumuşak bir iniş yapacağı yönündeki umutları desteklemesiyle oluştu.

Ancak Perşembe günü piyasa kapanışından sonra Intel'in (NASDAQ:INTC) hayal kırıklığı yaratan ilk çeyrek gelir tahmini bu iyimserliğin dağılmasına neden oldu.

Yarı iletken üreticisi, içinde bulunduğumuz üç aylık dönemde 12,2 milyar ila 13,2 milyar dolar arasında gelir elde etmeyi beklediğini ve bu aralığın Wall Street'in 14,5 milyar dolarlık tahminlerinin oldukça altında olduğunu söyledi.

Bu gelişme ile Intel hisse senetleri piyasa öncesi %10'un üzerinde değer kaybederek Cuma günü piyasa değerinde yaklaşık 20 milyar dolarlık bir kayba yol açtı. Intel geçtiğimiz yıl en iyi performans gösteren şirketlerden biri oldu ve hisseleri bu süre zarfında %75 artış gösterdi.

PCE verileri bekleniyor

Cuma günü tüketici ürünleri grubu Colgate-Palmolive (NYSE:CL), taşımacılık firması Norfolk Southern (NYSE:NSC) ve American Express (NYSE:AXP) gibi şirketlerden mali tablolar gelecek.

Periodik ekonomik verilerde Cuma günü ilgi, Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi'nde (PCE)

Endeksin geçen ay bir önceki yıla kıyasla %2,6 oranında artarak Kasım ayındaki hızına ulaştığı tahmin ediliyor. Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri dışarıda bırakan ve "çekirdek" olarak adlandırılan endeksin de Kasım ayındaki %3,2'den %3,0'a yükseldiği görülüyor.

Perşembe günkü güçlü gayrisafi yurtiçi hasıla rakamlarıyla birlikte bu veriler, Fed'in faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyelerinden potansiyel olarak düşürmeye nasıl yaklaştığını da etkileyebilir.

İlgili Haberler