S&P'den Türkiye'ye enflasyon uyarısı

S&P'den Türkiye'ye enflasyon uyarısı

S&P EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov Bloomberg HT’ye Türkiye'nin yerel ve yabancı para birimi kredi notunu düşürmelerindeki sebepleri anlattı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit ettiğini, ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya indirildiğini açıklamıştı. Konu hakkında S&P EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov Bloomberg HT’ye değerlendirme bulundu.

Rybnikov, bu notu verirken yerel para birimini değerlendirdiklerini ve TL ile olan borca baktıklarını belirtirken, Ukrayna ve Rusya’daki gelişmelerle birlikte önümüzdeki günlerde enflasyonu kontrol altına almanın Türkiye için daha da zor olacağını söyledi.

Rybnikov’un konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Yerel ve yabancı para birimi kredi notu Türk hükümetinin ve yerel para biriminin notu demek oluyor. Burada TL ile olan borç bakılıyor. Yerel ve yabancı para birimi arasındaki farklılık çok nadir görülen bir şey, şu an 137 hükümete bakıyoruz bunların sadece 12’sinde böyle bir durum var.

Kendi para birimi bağımsız bir şekilde dış değerlerden etkilenmeden yönetmesi veya faizlerini dış değerlerden bağımsız olarak belirlemesinden bahsediyoruz. Devlet artan bir şekilde müdahalelerde bulundu. Aralık’taki adımlarla döviz kuru dengelenmeye çalışıldı. KKM’lerin uygulandığını gördük. Bu noktada döviz kurunu etkileyen çalışan durumlar olduğunu gördük.

Rusya’daki ve Ukrayna’daki gelişmeleri takip edersek önümüzdeki günlerde enflasyonu kontrol altına almak daha zor olacak çünkü enerji ve buğday fiyatları çok önemli ama temel olarak Merkez Bankası'nın güvenilirliği azaldı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler