STOXX 600 endeksi Sartorius geriliyor

STOXX 600 endeksi Sartorius geriliyor

Sartorius'un hisseleri, şirketin Cuma günü 2023 gelir ve marj tahminlerini düşürmesinin ardından %16,6 geriledi.

A+A-

Avrupa hisseleri haftaya kayıpla başlarken, Fransız-Alman laboratuvar ekipmanı üreticisi Sartorius düşüşlere öncülük etti. Yatırımcılar Çin'in talebi canlandırmak için daha fazla teşvik önlemi almasını temkinli bir şekilde bekledi.

Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi %0,6 değer kaybederken, Almanya'nın DAX endeksi bir önceki seansta rekor seviyeden kapandıktan sonra %0,6 geriledi.

Sartorius'un hisseleri, şirketin Cuma günü 2023 gelir ve marj tahminlerini düşürmesinin ardından %16,6 geriledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pazartesi günü Pekin'de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek olması ve Çin kabinesinin Cuma günü ekonomide büyümeyi teşvik edecek önlemleri görüşmek üzere toplanması nedeniyle jeopolitik konulara odaklanılmaya devam ediliyor.

Bu gelişme, Çin Halk Bankası'nın (PBOC) geçtiğimiz hafta kısa ve orta vadeli politika faizlerini düşürmesinin ardından geldi.

Jefferies'teki stratejistler bir müşteri notunda, "Çin ile ilgili piyasalarda son gevşeme önlemlerine karşı daha coşkulu bir tepki eksikliği oldu," diye yazdı.

"Böyle bir piyasa hareketi ve nispeten hayal kırıklığı yaratan veriler göz önüne alındığında, daha agresif teşviklerin gelip gelmeyeceği sorusu ortaya çıkıyor."

Avrupa'nın en değerli firması olan ve Çin'e maruz kalan lüks devi LVMH %1,3 düşerken, temel kaynaklar endeksi en büyük metal tüketicisinden gelen talep endişeleriyle %1,3 düştü.

MTU Aero Engines (OTC:MTUAY) 2023 yılı için kazanç tahminini yükseltmesi üzerine %3,4 yükseldi ve STOXX Avrupa havacılık ve savunma endeksindeki %0,8'lik artışa öncülük etti.

Sektör kaynaklarının Pazar günü yaptığı açıklamaya göre Airbus hisseleri, çeşitli havayolu şirketlerinin bir dizi yeni siparişi ve Meksikalı ultra düşük maliyetli havayolu şirketi Viva Aerobus'un büyük bir yeni siparişi üzerinde ilerleyen görüşmelerle %0,7 değer kazandı.

Hem Avrupa Merkez Bankası hem de ABD Merkez Bankası'ndan gelen şahin mesajların ardından yatırımcıların önemli merkez bankası etkinliklerinin ötesine bakmaya başlamasıyla STOXX 600 iki ayı aşkın bir süredir en iyi performansını sergiliyor.

İspanya ve İtalya'nın kredi ağırlıklı endeksleri yatay seyrederek Avrupalı emsalleri arasındaki eğilimi tersine çevirdi. Bankalar endeksi %0,2 yükselerek gün içinde yüksek işlem gören birkaç sektör arasında yer aldı.

ABD piyasaları Pazartesi günü resmi tatil nedeniyle kapalı olacağından işlemlerin zayıf olması bekleniyor.

İlgili Haberler