Summers: SVB'nin çöküşü sorunsuz çözülmezse sonuçları ağır olur

Summers: SVB'nin çöküşü sorunsuz çözülmezse sonuçları ağır olur

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, düzenleyicilerin Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünü sorunsuz bir şekilde çözmemeleri halinde ABD ekonomisinin inovasyon sektörü için "ciddi" sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

A+A-

Bloomberg Television'da David Westin'in sunduğu "Wall Street Week" programında konuşan Summers, "Hükümet bu durumun çözülmesini sağlayamazsa, Silikon Vadisi - ve dinamik olan tüm girişim sektörü ekonomisi - için kesinlikle çok önemli sonuçları olacaktır" dedi.

Cuma günü erken saatlerde, düzenleyiciler devreye girdi ve SVB olarak bilinen bankaya, başarısız bir sermaye artırma girişiminde bulunduktan ve yükselişini sağlayan teknoloji girişimlerinden nakit çıkışı gördükten sonra el koydu. Kredi kuruluşu, risk sermayesi destekli girişimlerden aldığı on milyarlarca doları daha uzun vadeli tahvillere yatırmış ve bu da büyük kayıplara yol açmıştı.

SVB'nin kayyumu olarak atanan Federal Deposit Insurance Corp. sadece 250.000 $'a kadar olan banka mevduatlarını sigortalıyor. Ancak SVB'ye yatırılan paranın büyük bir kısmı sigortasızdı: Düzenleyici bir dosyaya göre 31 Aralık itibariyle yurtiçi mevduatların %93'ünden fazlasından oluşuyor.

Harvard Üniversitesi profesörü ve Bloomberg Television'a ücretli katkıda bulunan Summers, "Bu parayı önümüzdeki hafta maaş bordrolarını karşılamak için kullanmayı planlayan düzinelerce, hatta yüzlerce startup var. "Eğer bu gerçekleşemezse, sonuçları inovasyon sistemimiz için gerçekten çok ağır olacaktır" sözlerini kaydetti.

Summers, düzenleyicilerin "sorunu kontrol altına alma ve olası bulaşıcılığı önleme konusunda agresif" olacaklarını umduğunu söyledi.

"Ahlaki tehlike dersleri vermenin ya da insanlara ders vermekten bahsetmenin zamanı olduğunu düşünmüyorum" diyen Summers, "Ekonominin önemli bir sektöründeki çöküşün ikincil sonuçlarını eklemeden ekonomide yeterince gerginlik ve zorluk yaşıyoruz" dedi.

SVB'nin ani çöküşü, zaten işten çıkarmalar, düşen hisse senedi fiyatları ve yeni kurulan şirketlere sağlanan fonların azalmasıyla sarsılan sektöre derin bir darbe indirdi. Banka en çok risk sermayesi topluluğuna sağladığı finansmanla tanınıyor ama aynı zamanda teknoloji yöneticileri için bir finansal süpermarket olarak hizmet veriyor, malikâneler için ipotek, kişisel kredi limitleri ve üzüm bağları için finansman sağlıyor.

Hazine Bakanı Janet Yellen günün erken saatlerinde üst düzey düzenleyicileri bir araya getirdi ve ardından ABD bankacılık sisteminin "dirençli olmaya devam ettiğini" ve düzenleyicilerin Silikon Vadisi Bankası etrafındaki gelişmeleri ele almak için "etkili araçlara sahip olduğunu" belirten bir açıklama yaptı.

Summers ise "Bunun geniş çaplı sistemik bir sorun olacağını sanmıyorum" dedi.

SVB'nin hisselerinin değer kaybetmesi ABD'deki kredi kuruluşlarında daha geniş çaplı bir satış dalgasını tetikledi ve KBW Banka Endeksi haftalık bazda %16 değer kaybederek Mart 2020'de finansal sistemde yaşanan Covid şokundan bu yana en kötü satış dalgasını yaşadı.

Summers, şu anda en büyük bankaların SVB'nin sahip olduğu mevduat türü ile "paralarını daha uzun vadeli tahvillere yatırma yolları" arasında bir uyumsuzluk varmış gibi görünmediğini söyledi.

Cuma günü erken saatlerde Summers, son gelişmelerin bir sonucu olarak bankacılık sektöründe "bir miktar konsolidasyona ihtiyaç duyulabileceğini" söyledi. Bunun da düzenleyiciler için bir sınav teşkil edebileceğini söyledi.

İlgili Haberler