Yapay zeka 2024 sonu için platin fiyatını tahmin etti

Yapay zeka 2024 sonu için platin fiyatını tahmin etti

Platin fiyatının yatay seyretmesi ve yükseliş rallisi için gereken pozitif ivmeden yoksun olması nedeniyle yatırımcılar ve trader'lar durumun yıl sonuna kadar iyileşip iyileşemeyeceğini merak ediyor. Peki yapay zeka platinin geleceği için ne diyor?

A+A-

Finbold, 2024 yılı sonunda platinin potansiyel fiyat aralığına ilişkin görüşler için OpenAI'nin gelişmiş platformu olan ChatGPT ve Alphabet'in yapay zeka ürünü olan Google Bard'a danıştı.

ChatGPT, mevcut koşullara dayanarak 2024 yılı sonuna kadar platinin potansiyel fiyat aralığı için bazı tahminlerde bulundu; bu tahminler alt uçta ons başına 800 dolar ile üst ucunda ons başına 1.100 dolar arasında değişiyordu.

Yapay zeka botu ayrıca, piyasanın "devam eden açıklar ve özellikle otomotiv katalizörlerinde ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanımı için güçlü endüstriyel taleple karşı karşıya kalması, yatırım talebinin ise sabit kalması veya artması" olasılığının üst fiyat tahminini destekleyebileceğini belirtti.

Bununla birlikte yapay zeka şu sözleri ifade ediyor: "2024'ün başında gözlemlenen düşüş trendi devam ederse, zayıflayan makroekonomik koşulların endüstriyel talebi düşürmesi veya ABD dolarının güçlenmesinden etkilenirse (değerli metaller genellikle para birimine ters yönde hareket eder), fiyatlar aralığın alt ucuna doğru eğilebilir."

Google Bard platin fiyatını tahmin ediyor

Aynı zamanda, yukarıdaki benzer faktörlere dayanarak, Google Bard 2024 yılı sonundaki platin fiyatı için iki eğitimli tahmin sundu. Platform, platini 1.050 ila 1.150 $ arasında bir fiyatta gören ihtiyatlı iyimser bir tahmin ve 850 ila 950 $ arasında bir 'aşağı yönlü piyasa' tahmini yaptı.

Nitekim önceki tahmin, küresel ekonominin ılımlı bir şekilde toparlanarak platine yönelik endüstriyel talebin artmasına, jeopolitik belirsizlikler ve enflasyon nedeniyle değerli metallerin güvenli liman olarak cazibesini korumasına ve büyük üreticilerin karşılaştığı arz kesintilerinin sınırlı kalmasına dayanıyor.

Bu haber toplam 1061 defa okunmuştur
İlgili Haberler