Yapay zeka ChatGPT ve Microsoft'a toplu dava

Yapay zeka ChatGPT ve Microsoft'a toplu dava

ChatGPT'nin arkasındaki şirket OpenAI ve Microsoft aleyhine 150'den fazla sayfalık bir toplu dava açıldı.

A+A-

ABD'de, ChatGPT'nin arkasındaki şirket olan OpenAI ve Microsoft aleyhine 150'den fazla sayfalık bir toplu dava açıldı.

OpenAI'nin CEO'su Sam Altman'ın Mayıs ayında ABD Senatosu'nda yapay zeka denetimi ile ilgili bir oturumda ifade vermesinden bu yana, katlanarak büyüyen yapay zeka teknolojisinin en iyi nasıl düzenleneceğine ilişkin çok sayıda soru soruluyor. Altman o zaman "hükümetlerin düzenleyici müdahalesinin giderek güçlenen modellerin risklerini azaltmak için kritik önemde olacağını" söylemişti.

O zamandan bu yana, AB YZ Yasası ile konuyla ilgili düzenlemeye en çok yaklaşan ülke olsa da, anlamlı bir düzenleme yapılmadı. Ancak OpenAI ve Microsoft (şirketin baş yatırımcısı) şu anda mahkemeden kendilerini düzenlemesini isteyen büyük bir toplu dava ile karşı karşıya. 

ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde 28 Haziran'da açılan davada, diğer hususların yanı sıra, OpenAI'nin 2019'da kâr amacı güden bir işletme olarak yeniden yapılandırılmasının ardından, "internetten gizlice büyük miktarda kişisel veri toplama ve esasen internette değiş tokuş edilen her veri parçasını alma" stratejisine girdiği iddia ediliyor.


Dava, şirketin bunu, etkilenen "yüz milyonlarca internet kullanıcısına" haber vermeden ve kesinlikle onların rızası olmadan yaptığını iddia ediyor. Davaya göre OpenAI, her fırsatta "dijital ayak izlerimizi çalmakla" uğraştı ve ardından "kişisel verilerin izinsiz toplanmasına dayalı haksız kazanç elde etti."

Ancak dava, yaygın gizlilik ihlalleri iddialarının da ötesine geçiyor. Altman'ın kendisi tarafından dile getirilen yok olma düzeyindeki riski gündeme getirmeye devam ediyor ve şirketi tehlikeli bir şekilde bunları göz ardı etmekle suçluyor.

'İnsanlık için potansiyel olarak felaket riski' 

Dava dilekçesinde "Davalıların gizlilik yasalarını hiçe saymaları, ancak insanlık için potansiyel felaket riskini hiçe saymalarıyla eşdeğerdir" deniyor ve şöyle devam ediyor: "Hem nihai riskin hem de Davalıların açık ihmalinin simgesi, Davalı OpenAI'nin CEO'su Sam Altman'ın şu ifadesidir: "Yapay zeka muhtemelen büyük olasılıkla dünyanın sonuna yol açacak, ancak bu arada harika şirketler olacak."

Dava OpenAI'yi "davalıların ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin toplumu, araştırmaya katılan yapay zeka uzmanlarının yarısından fazlasının en az %10 kaza yapma ve uçaktaki herkesi öldürme şansı olduğuna inandığı bir uçağa bindirdiği bir yapay zeka silahlanma yarışı" yaratmakla suçlamaya devam ediyor.

Tazminat talebine ek olarak şikayet dilekçesinde, OpenAI'nin tam şeffaflık ve hesap verebilirlik protokolleri, dağıtımdan önce ürünleri onaylayacak bir 'YZ Konseyi', teknolojik güvenlik önlemleri ve kullanıcıların veri toplama işleminden vazgeçme seçeneğini içeren 11 farklı düzenleyici seçenekten en az birkaçına uyana kadar ChatGPT'ye "ticari erişimin ve geliştirmenin geçici olarak dondurulması" isteniyor. 

OpenAI de Microsoft da dava ile ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermedi. 

İlgili Haberler