Yellen: ABD'de resesyon riskini dışlamak için çok erken

Yellen: ABD'de resesyon riskini dışlamak için çok erken

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkede resesyon riskini dışlamak için hala çok erken olduğunu söyledi.

A+A-

Hazine Bakanı Janet Yellen, büyümenin ılımlı seyretmesinin "uygun ve normal" olduğunu ve enflasyonun çok yüksek kalmaya devam ettiğini söyleyerek ABD'de resesyon tehdidini göz ardı etmedi.

Yellen Pazar günü CBS'de yayınlanan Face the Nation programına verdiği mülakatta resesyon riskinin "tamamen masadan kalkmış olmadığını" söyledi. Çinli liderlerle görüştükten sonra Pekin'den yaptığı açıklamada, aylık istihdam artışının "yüksek bir seviyede" tutulduktan sonra beklendiği gibi yavaşladığını söyledi.

Yellen, "Sağlıklı bir ekonomimiz, harika bir işgücü piyasamız var, enflasyon çok yüksek ve bizim ve Amerikan halkının endişesi, ancak zaman içinde düşecek. Benim umudum ve inancım, sağlıklı bir işgücü piyasası bağlamında enflasyonu aşağı çekecek bir yol olduğudur. Ve gördüğüm veriler bu yolda olduğumuzu gösteriyor." dedi.

Bloomberg Economics'in 30 Haziran tarihli analizine göre, ABD'de resesyonun 2023'ün sonlarına doğru başlaması ve tüketimde ılımlı bir yavaşlamaya denk gelmesi temel senaryo olarak görülüyor.

ABD'de enflasyon Haziran ayında muhtemelen yumuşamaya devam etti, ancak temel fiyat baskılarının önemli bir ölçüsü hala rahatsız edici bir hızda seyrediyor ve bu da Fed'in bu ay faiz artırımlarına devam etme eğilimini koruyor.

Çarşamba günü açıklanacak hükümet raporuna göre tüketici fiyat endeksi bir yıl öncesine göre %3,1 artarak Mart 2021'den bu yana en düşük yıllık artış oranına ulaşacak. Uçucu enerji ve gıda maliyetleri çıkarıldığında, çekirdek TÜFE'nin bir yıl öncesine göre %5 arttığı görülüyor. Bu, 2021'in sonlarından bu yana en küçük yıllık artış olsa da, farklı bir enflasyon ölçütüne göre Fed'in hedefinin iki katından fazla.

Fed Chicago Bankası Başkanı Austan Goolsbee Cuma günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların dünyanın en büyük ekonomisinde bir durgunluğu tetiklemeden fiyat artışını hafifletmek için "altın bir yolda" olduklarını söyledi.

ABD'de tarım dışı istihdam geçen ay 209,000 artarak ekonomistlerin beklediğinden daha az arttı ve önceki iki aydaki istihdam artışları daha düşük revize edildi. İşsizlik oranı %3,6'ya düşerken, ortalama saatlik kazançlar bir önceki yıla göre %4,4 arttı.

Goolsbee, neredeyse tüm FOMC katılımcılarının görüş birliğinin bu yıl bir ya da iki artırım daha yapılması yönünde olduğunu ve bu artırımların yılın ikinci yarısında yapılacak toplantılardan herhangi birinde gelebileceğini söyledi. Bir sonraki politika kararı 26 Temmuz'da alınacak.

Pekin'e dört günlük bir ziyarette bulunan Yellen, Çinli mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmeleri ikili ilişkileri "daha sağlam bir zemine" yaklaştırmaya yardımcı olarak nitelendirdi. ABD ve Çin arasında tırmanan gerilim, kısasa kısas bir ticaret savaşına ve çipler gibi kilit teknolojiler üzerinde artan kısıtlamalara yol açtı.

Yellen CBS'e verdiği demeçte, Başkan Joe Biden yönetiminin giden yatırımlara ilave kontroller getirmeyi düşündüğünü, ancak bunların "çok dar hedefli" olacağını ve Çin ile ikili yatırımları önemli ölçüde etkilemeyeceğini söyledi.

Pekin'de, Çin'in çip yapım endüstrisi için hayati önem taşıyan iki metalin ihracatını kısıtlamaya yönelik son hamlesi konusunu gündeme getirdiğini ve endişeleri tartışmak için kullanılabilecek iletişim kanallarını yeniden açtığını söyledi.

Bu haber toplam 622 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler