Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı: Düşüş ne kadar sürecek?

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı: Düşüş ne kadar sürecek?

Faiz artırımlarıyla ilgili belirsizliğin de etkisiyle petrol fiyatlarıyla birlikte ons altın yeni haftaya düşüşle başladı.

A+A-

Altın fiyatları Pazartesi günü, yatırımcı odağının enflasyonu kontrol altına alma konusunda ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine ışık tutabilecek faiz artırım stratejilerine açıklık getirmek için merkez bankası toplantılarına kaymasıyla üst üste ikinci seansta da geriledi.

Spot altın %0,1 düşüşle ons başına 1.980,59 dolar oldu. ABD altın vadeli işlemleri 1.991,10$'da yatay seyretti.

Altın, faiz getirisi olmayan külçe altın tutmanın fırsat maliyetini artıran yükselen faiz oranlarına karşı oldukça hassas. IG'de piyasa analisti olan Yeap Jun Rong, "Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan öncü PMI verilerinin ardından ABD Hazine tahvil getirilerinde görülen bir miktar artış, altın fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskıyı sürdürüyor" dedi. 

Altın fiyatları, ABD ve Euro bölgesinde iş faaliyetlerinin Nisan ayında hız kazandığını gösteren anketlerin açıklanmasının ardından Cuma günü %1'den fazla düştü.

CME FedWatch aracı, piyasaların ABD Merkez Bankası'nın 2-3 Mayıs toplantısında 25 baz puanlık bir artış yapma ihtimalini %86,3 olarak fiyatladığını gösteriyor.

IG'den Yeap, "Fed'in faiz beklentileri şu ana kadar iyi bir şekilde sabitlenmiş olsa da, önümüzdeki haftalarda ekonomik koşullardaki daha fazla esneklik, Haziran ayında başka bir faiz artırımı için spekülasyonları artırabilir veya faiz indirimlerinin zaman çizelgesine karşı geri itebilir, bu da getirisi olmayan sarı metal için ters rüzgarlar olacaktır" dedi.

Fed Başkanı Lisa Cook Cuma günü yaptığı açıklamada, kurumun geçtiğimiz yıl fiyat baskılarını azaltmak için uygun şekilde agresif adımlar atmasının ardından merkez bankası para politikasının bir sonraki aşamasına ilişkin görünümün daha az netleştiğini söyledi.

Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın 4 Mayıs'ta faiz oranlarını çeyrek puan artırması beklenmekte olup, yarım puanlık bir artış olasılığı da bulunmaktadır. İngiltere Merkez Bankası'nın 11 Mayıs'ta faiz oranlarını %4,5'e yükseltmesi bekleniyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler