Petrol fiyatları faiz artırımlarına ilişkin belirsizliğin gölgesinde düşüşte

Petrol fiyatları faiz artırımlarına ilişkin belirsizliğin gölgesinde düşüşte

Petrol fiyatları küresel ekonomik görünüm ve faiz artırımlarına ilişkin belirsizlik nedeniyle düştü.

A+A-

Petrol fiyatları Pazartesi günü, artan faiz oranları, küresel ekonomi ve akaryakıt talebinin görünümüne ilişkin endişelerin OPEC+ arz kesintileri nedeniyle arzın sıkılaşması beklentisinden gelen desteğe ağır basmasıyla düştü.

Brent ham petrolü 75 sent veya %0,92 düşüşle 0409 GMT itibariyle varil başına 80,91 $ olurken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 74 sent veya %0,95 düşüşle varil başına 77,13 $ oldu.

ABD'nin zımni benzin talebinin bir yıl öncesine kıyasla düşmesi ve dünyanın en büyük petrol tüketicisinde durgunluk endişelerini körüklemesi nedeniyle her iki kontrat da geçen hafta %5'ten fazla düşerek son beş haftanın ilk haftalık düşüşünü yaşadı.

CMC Markets analisti Tina Teng, zayıf ABD ekonomik verileri ve teknoloji sektöründen gelen hayal kırıklığı yaratan kurumsal kazançların büyüme endişelerini ve yatırımcılar arasında riskten kaçınma eğilimini tetiklediğini söyledi. Teng, istikrar kazanan ABD doları ve yükselen tahvil faizlerinin de emtia piyasaları üzerinde baskı yarattığını sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nden İngiltere'ye ve Avrupa'ya kadar tüm merkez bankalarının, inatla yüksek seyreden enflasyonla mücadele etmek amacıyla Mayıs ayının ilk haftasında toplanarak faiz oranlarını arttırması bekleniyor.

Çin'in COVID-19 sonrası inişli çıkışlı ekonomik toparlanması petrol talebi görünümünü de gölgeledi, ancak Çin gümrük verileri Cuma günü dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının Mart ayında rekor hacimlerde petrol getirdiğini gösterdi. Çin'in en büyük tedarikçileri Rusya ve Suudi Arabistan'dan yaptığı ithalatın her biri günlük 2 milyon varili (bpd) aştı.

JTD Enerji Hizmetleri Direktörü John Driscoll, "Son dönemdeki fiyat düzeltmesinin ardındaki başlıca etkenler olarak son dönemdeki karışık ekonomik verileri ve devam eden merkez bankası müdahalesini gösterebilirim," dedi. Ancak, birçok kişi bunu bir dip alım fırsatı olarak görebilir" dedi.

Yine de Asya'daki rafinaj marjları, en büyük rafineri üreticileri Çin ve Hindistan'ın rekor üretimi nedeniyle zayıfladı ve bölgenin Haziran ayında yüklenen Orta Doğu mallarına olan iştahını azalttı.

Bununla birlikte, analistler ve tüccarlar Çin'in yakıt talebinin 2023'ün ikinci yarısına doğru toparlanacağı ve OPEC+ (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya dahil müttefik üreticiler) tarafından Mayıs ayından itibaren planlanan ek arz kesintilerinin piyasaları sıkılaştırabileceği konusunda iyimser olmaya devam etti.

National Australia Bank analistleri, Çin'in petrol talebindeki toparlanmanın yakın vadede OECD talebindeki yavaşlamayı dengelemesinin beklendiğini, ancak yaptırımlar ve arz kısıtlamalarının fiyatlar üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu söyledi ve Brent'in ikinci çeyrek sonunda varil başına 92 dolara yükselebileceğini ekledi.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes Co (BKR.O), Amerika Birleşik Devletleri'nde enerji firmalarının geçen hafta son dört haftada ilk kez petrol ve doğal gaz sondaj kulesi eklediğini söyledi.

İlgili Haberler