Çin dolar mevduat faizlerini bir ay içinde ikinci kez aşağı çekti

Çin dolar mevduat faizlerini bir ay içinde ikinci kez aşağı çekti

Çin devlet kreditörleri dolar mevduat faizlerini bir ay içinde ikinci kez düşürdü.

A+A-

Reuters, yetkililerin yuandaki düşüşü durdurma çabalarını artırmasıyla birlikte, Çin'in önde gelen devlet bankalarının dolar mevduat oranlarını bir ay içinde ikinci kez düşürdüğünü yazdı.

Medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, "Beş Büyük" devlet kredi kuruluşunun çoğu dolar mevduatı için sunduğu faiz oranlarının daha önce %4,3 iken şimdi %2,8 ile sınırlandırıldığını söyledi.

Genellikle devlet bankalarına dolar mevduat oranları konusunda rehberlik eden Çin Halk Bankası konuyla ilgili hemen yorum yapmadı.

Kredi verenler arasında olan Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank ve Bank of Communications konu hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi.

Tüccarlar ve analistler, uzun süreli bir yuan düşüşünün hem yabancı yatırımları caydırabileceğinden hem de yurtdışına fon çıkışını teşvik edebileceğinden endişe eden politika yapıcıların, tipik olarak offshore oranlarını takip eden dolar mevduat oranlarını, zayıflayan ekonomiye yardımcı olmak için düşürülen yurtiçi oranlara doğru düşürmek istediklerini söyledi.

Yuan, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve ABD ile arasındaki getiri farkının artması nedeniyle dolar karşısında yaklaşık %5 değer kaybederek bu yıl en kötü performans gösteren Asya para birimlerinden biri oldu.

Mizuho Bank'ın baş Asya döviz stratejisti Ken Cheung, "Bu hamle, ABD dolarının kara piyasalarındaki faiz oranı avantajını daraltmaya yönelik olduğunu gösteriyor" dedi ve ekledi:

"Muhtemelen dolar stoklanmasını önlemeyi ve (döviz) ödemelerini teşvik etmeyi amaçlıyor."

Düşük oranlar hem hane halklarını tasarruflarını daha yüksek getirili dolar mevduatlarına yatırmaktan caydırabilir hem de Çinli firmaları, özellikle de ihracatçıları, döviz gelirlerini yuan cinsinden ödemeye itebilir.

Yeni oranların 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini belirten iki kaynak, bazı bankaların büyük mevduatlar için %2,8'lik üst sınırın üzerinde oran sunmadığını da sözlerine ekledi. Bankalar genellikle 1 milyon doları aşan mevduatlara daha yüksek oranlar sunuyor.

Ticaret kaynakları, Çin'in merkez bankası PBOC'nin son zamanlarda para birimi için beklenenden daha güçlü günlük sabitlemeler belirleyerek yuanın dolar karşısındaki düşüşünü frenlemek için harekete geçtiğini, devlet bankalarının da zaman zaman hem onshore hem de offshore piyasalarda dolar sattığının görüldüğünü söyledi.

Dolar mevduat faizlerindeki son indirim, bir ay içinde yapılan ikinci indirim oldu. Haziran ayı başında Reuters'a konuşan kaynaklar, büyük devlet bankalarının bu oranları bir önceki tavan olan %5,3'ten 100 baz puana kadar düşürdüğünü söyledi.

Kaynaklar geçen hafta Reuters'a Merkez Bankası'nın bazı yabancı bankalara müşterilerine dolar mevduatı için sundukları faiz oranları hakkında anket yaptığını da söyledi.

PBOC geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada yuanı temelde istikrarlı tutmaya ve büyük döviz kuru dalgalanmaları riskine karşı korumaya devam edeceğini söyledi.

Bazı döviz tüccarları da dolar mevduat faizlerindeki indirimlerin ticari kreditörlerin net faiz marjı üzerindeki baskıyı hafifleteceğini, zira bankaların dolar mevduat faizlerinin son ayarlamalardan önce kredi faizlerinin üzerine çıktığını söyledi.

PBOC'nin son verileri, büyük dolar mevduatlarına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranının Mart ayında bir önceki yıla göre 4,15 puanlık artışla %5,67 olduğunu, ağırlıklı ortalama dolar borç verme oranının ise sadece 3,74 puanlık artışla %5,34 olduğunu gösterdi.

İlgili Haberler