Çin Merkez Bankası'ndan üç ay içinde ikinci kez faiz indirimi kararı

Çin Merkez Bankası'ndan üç ay içinde ikinci kez faiz indirimi kararı

Çin, sanayi üretimi ve perakende satış büyümesinin beklentilerin altında kalması nedeniyle faiz oranlarını düşürdü.

A+A-

Çin'in Temmuz ayı sanayi üretimi ve perakende satış büyümesinin yavaşlaması ve tahminlerin altında kalması, son dönemdeki bir dizi zayıf veriye eklenerek politika yapıcıların bocalayan ekonomiyi desteklemek için destek önlemlerini artırması gerekebileceğini gösteriyor.

Verilerin açıklanmasına bir saatten az bir süre kala Çin Merkez Bankası beklenmedik bir şekilde politika faiz oranlarını üç ay içinde ikinci kez düşürerek COVID sonrası ekonomik toparlanmanın hızla kaybolduğunun altını çizdi.

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından Salı günü açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Haziran ayında görülen %4,4'lük hızdan yavaşlayarak bir önceki yıla göre %3,7 arttı. Reuters'ın analistlerle yaptığı bir ankette %4,4'lük bir artış beklentisinin altında kaldı.

Tüketimin bir göstergesi olan perakende satışlar, Haziran ayındaki %3,1'lik artışa kıyasla %2,5 arttı ve yaz seyahat sezonuna rağmen analistlerin %4,5'lik büyüme tahminlerini ıskaladı. Aralık 2022'den bu yana en yavaş büyüme kaydedildi.

Politika yapıcılar geçtiğimiz ay, COVID sonrası toparlanmanın ikinci çeyrekten itibaren hız kaybetmesi nedeniyle, otomobil ve beyaz eşya tüketiminin artırılmasından, bazı emlak kısıtlamalarının gevşetilmesine ve özel sektöre destek sözü verilmesine kadar bir dizi teşvik tedbiri açıkladı.

Ancak, emlak sektöründe süregelen durgunluk, artan yerel yönetim borç baskısı, yüksek genç işsizlik oranı ve soğuyan dış talep, sürdürülebilir bir ekonomik canlanmanın teşvik edilmesinin önündeki başlıca engeller olmaya devam ediyor.

Salı günü açıklanan rakamlar ekonominin geçen ay da güçsüz kalmaya devam ettiğine işaret ederken, geçtiğimiz hafta içinde hayal kırıklığı yaratan ticaret ve tüketici fiyatları rakamlarının yanı sıra politika yapıcıların daha fazla destek önlemi alması gerektiğinin altını çizen rekor düzeyde düşük kredi büyümesi gibi bir dizi kasvetli verinin üzerine geldi.

Sabit varlık yatırımları 2023'ün ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,8 artış beklentisine karşılık %3,4 arttı. Ocak-Haziran döneminde ise %3,8 oranında büyüdü.

Ocak-Haziran döneminde %7,9 oranında daralan emlak sektörü yatırımları Ocak-Temmuz döneminde yıllık bazda %8,5 oranında geriledi.

Bir zamanlar ekonomik büyümenin temel taşlarından biri olan emlak sektörüne yönelik talep son haftalarda zayıf seyretti. İktidardaki Komünist Parti'nin en üst düzey karar alma organı olan Politbüro, geçtiğimiz ay piyasa arz ve talebindeki önemli değişikliklere uyum sağlanması ve emlak politikalarının zamanında optimize edilmesi gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde ankete dayalı işsizlik oranı Haziran ayındaki %5,2'den hafif bir artışla %5,3'e yükseldi.

(1$ = 7,2838 Çin yuanı renminbi)

Bu haber toplam 662 defa okunmuştur
İlgili Haberler