Çin yasakladı dünya galyum stoklamaya başladı

Çin yasakladı dünya galyum stoklamaya başladı

Dünyanın en büyük galyum alıcısına göre, Çin'in galyum üzerinde planladığı ihracat kontrolleri, metalden yapılmış özel yarı iletken levhaların çılgınca stoklanmasına neden oldu.

A+A-

Dünyanın en büyük galyum alıcısı Freiberger Compound Materials, cep telefonu radyo sinyali yükselticilerine ve optik elektroniklere giren gofretler yapmak için galyum ihtiyaçları için neredeyse tamamen Çinli tedarikçilere güveniyor.

Küresel galyum üretiminin tahmini %10'unu tüketen şirket, Çin'in 1 Ağustos'tan itibaren galyum ve germanyum ürünlerinin ihracatını kontrol etmeye yönelik sürpriz duyurusunun ardından kendisini kargaşanın merkezinde buldu.

CEO Michael Harz Reuters'e "Müşterilerim bu konuda hiç rahat değil. Şu anda envanter seviyelerini artırmak için verilen siparişlerde patlama yaşanıyor. Sektör çok gergin durumda" dedi.

Çinli galyum şirketleri, son on yılda fiyatlarını düşürerek rakiplerinin çoğunu pazarın dışına çıkardı.

Yıllık 70-80 milyon avro (77-88 milyon dolar) satışı ve akıllı telefon güç amplifikatörleri için galyum arsenit plakalarında %65 pazar payına sahip olan Freiberger, Japon Sumitomo Electric ve bir dizi küçük Çinli üretici ile rekabet ediyor.

Kırmızı LED'ler ve kırmızı ışık sensörleri, galyum arsenit için başka bir önemli kullanım alanı.

Köklerini eski Doğu Almanya'daki devlete ait bir elektronik fabrikasına kadar takip eden grubun stoklarında birkaç aylık galyum var, çünkü uzun süredir bir tür ticaret krizi bekliyordu ve tepki vermek için yapabileceği çok az şey vardı, Harz söz konusu.

Otomobil üreticileri, elektrikli araçlar için ezber bozan bir metal olarak görülen bir metale güvenmeye devam edip edemeyecekleri konusunda da bir ikilem içindeler.

Harz, Çinli tedarikçilerinin yetkililere ihracat lisansları almak için gereken verileri sağladığını söyledi.

Güvenilir bir bilgi olmamasına rağmen, teslimatların 1 Ağustos'ta ihracat kontrolleri yürürlüğe girdiğinde duracağını ve yaklaşık bir ay sonra lisans talepleri işleme konduğunda devam edeceğini tahmin ettiler.

Harz, Çin'in önümüzdeki birkaç yıl içinde galyum ticaret akışlarını kesintiye uğratacağına inanmıyor çünkü bu kendi elektronik endüstrisine hızla zarar verebilir.

CEO, Çin'in hamlesini şimdilik "kılıç sallama" olarak gördüğünü ekledi, çünkü akıllı telefonların baz istasyonlarıyla iletişim kurabilmesi için radyo sinyallerini artıran dünyanın önde gelen güç amplifikatörü üreticileri Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyor.

Freiberger yılda birkaç düzine ton galyum tüketiyor ve bu da ham maddeyi tek başına en büyük maliyeti haline getiriyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler