Çin'in ihracatı arttı, ithalatı düştü

Çin'in ihracatı arttı, ithalatı düştü

Nisan ayında Çin'in ihracatında artış gözlemlenirken, ithalat rakamları beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi.

A+A-

Çin Gümrükler Genel İdaresi'nin verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla %8,5 artarak 295,4 milyar dolar seviyesine ulaşırken, ithalat %7,9 azalışla 205,2 milyar dolar oldu.

İhracattaki bu artış, finansal hizmetler sağlayıcısı Wind'in %6,4'lük beklentisini aştı. İhracat rakamları, geçen yılın bahar döneminde Çin'deki büyük nüfuslu şehirlerde uygulanan kapanma tedbirleri nedeniyle düşük bir temel üzerinden değerlendirildi.

Öte yandan, ithalatta yaşanan düşüş eğilimi bu yılın ilk çeyreğinde devam etti. İthalattaki azalma, Wind'in %0,1'lik azalma beklentisinden daha fazla gerçekleşti.

Nisan ayında, ihracat önceki aya kıyasla %6,4 azalırken, ithalat %9,7 düşüş yaşadı. Mart ayında 88,1 milyar dolar olan dış ticaret fazlası, nisan ayında 90,2 milyar dolar olarak belirlendi.

Uzmanlar, ihracat ve ithalattaki düşük performansın, hem küresel talebin zayıflığından hem de ekonomik toparlanmanın kırılganlığından etkilendiğini düşünüyor.

Çin'in nisan ayında Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı %3,87 artarken, bu ülkelerden ithalatı %0,12 düşüş yaşadı. Ayrıca, Çin'in ABD'ye ihracatı %6,5 ve ithalatı %3,1 düşerken, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine ihracat %4,49 arttı ve bu ülkelerden ithalat %6,25 düştü. Çin'in dış ticaretinde en büyük artışı gösteren ülke ise Rusya oldu. Rusya'ya ihracat %153,09, ithalat ise %8,06 artış gösterdi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler