İngiltere'de konut fiyatları 2009'dan bu yana en fazla düşüşü gösterdi

İngiltere'de konut fiyatları 2009'dan bu yana en fazla düşüşü gösterdi

Mortgage kredisi veren Nationwide, artan faiz oranlarının konut piyasası üzerindeki etkisinin yoğunlaşmasıyla birlikte İngiliz konut fiyatlarının Temmuz ayına kadar olan 12 aylık dönemde 2009'dan bu yana en fazla düşüşü kaydettiğini belirtti.

A+A-

Nationwide, geçen yılın Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında, İngiltere'de ortalama konut fiyatının Haziran ayındaki yıllık %3,5'lik düşüşün ardından %3,8 gerilediğini söyledi.

Okuma, Reuters'ın ekonomistlerle yaptığı bir anketten elde edilen fikir birliği ile uyumluydu.

Nationwide, konut fiyatlarının bir önceki aya göre %0,2 düştüğünü açıkladı.

Anket, konut alıcıları ve yeniden finanse etmek isteyen mevcut ipotek sahipleri için ipotek oranlarını %6'nın üzerine çıkaran yükselen faiz oranlarının neden olduğu zayıf faaliyete işaret eden konut piyasasının diğer göstergeleriyle uyumlu.

Nationwide baş ekonomisti Robert Gardner, %20 depozito yatıran tipik bir ilk kez alıcı için mevcut oranlarda ipotek ödemelerinin, bir yıl önce %32 olan gelirlerinin %43'ünü oluşturacağını söyledi.

Gardner, "Bu zorlu satın alınabilirlik tablosu, konut piyasası faaliyetlerinin son aylarda neden durgun olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor" dedi.

Reuters anketine katılan ekonomistlere göre, İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü Banka Faizini %5.0'den %5.25'e yükseltecek ve bu da 2008'den bu yana en yüksek borçlanma maliyetine işaret edecek.

Pazartesi günü açıklanan BoE verileri, Haziran ayında mortgage onaylarında sürpriz bir sıçrama olduğunu gösterse de, çoğu ekonomist konut piyasasındaki gerilemenin daha devam edeceğini düşünüyor. 2021'in sonlarından bu yana BoE'nin faiz artırımlarının büyük kısmı henüz ekonomiye yansımadı.

Gardner yine de konut piyasası için nispeten yumuşak bir inişin mümkün olduğunu söyledi.

Gardner, "Faaliyetin yakın vadede durgun kalması muhtemel olsa da, sağlıklı nominal gelir artışı oranları, mütevazı bir şekilde düşen konut fiyatlarıyla birlikte, zaman içinde konut satın alınabilirliğini iyileştirmeye yardımcı olacaktır" dedi.

İlgili Haberler