Küresel telefon satışları azalıyor Apple iPhone pazar payını artırıyor

Küresel telefon satışları azalıyor Apple iPhone pazar payını artırıyor

Küresel akıllı telefon sevkiyatlarının 2013'ten bu yana en düşük hacmi görmesi beklenirken Apple iPhone'ların pazar payını artırmaya devam etmesi öngörülüyor.

A+A-

Yeni IDC araştırması, küresel akıllı telefon sevkiyatlarının 2013'ten bu yana en düşük hacmini göreceğini, ancak Apple'ın iPhone'unun hala Android'in düşüşte olduğu pazar payını artırmasının beklendiğini iddia ediyor.
Counterpoint Research de 2023'ün tamamı için benzer bir tahminde bulunarak satışların son on yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesini ve Apple'ın pay kazanmasını bekliyor. Counterpoint, genel akıllı telefon satışlarında yıldan yıla %6'lık bir düşüş öngördü.

Şimdi IDC, yıl bittiğinde Android'in %6,0'lık bir düşüş yaşayacağını, ancak Apple'ın %1,1 büyüyerek %19,9'luk bir rekora ulaşacağını söylüyor.

IDC Mobilite ve Tüketici Cihazları Takipçileri Grup Başkan Yardımcısı Ryan Reith, "Tüm pazarın zorlandığı bir dönemde, Apple'ın bir kez daha ters yönde ilerlediğini görmek çok şey ifade ediyor," dedi ve ekledi: "Cazip takas teklifleri ve 'şimdi al, sonra öde' programlarının devam eden genişlemesi, özellikle daha gelişmiş pazarlarda, pazarın premium segmentine her şeyden çok yardımcı oldu."

Reith sözlerine şöyle devam etti: "2022'de 800$+ telefon segmenti %1,7 oranında gerilerken, pazarın geri kalanı (dünya genelindeki tüm telefonlar) çift haneli düşüş gösterdi. Sonuç olarak, kullanılmış akıllı telefon pazarı çift haneli rakamlarla büyüyor. Bu durum büyük ölçüde çok iyi 'kullanılmış' telefonlardan oluşan sağlıklı bir envanterden kaynaklanıyor."

IDC, ABD akıllı telefon pazarının yıllık bazda %3,8, Batı Avrupa pazarının ise %6,1 oranında gerilemesini bekliyor.

Bununla birlikte araştırma şirketi, önceki yılların zirvesine ulaşmasa da pazarın toparlanmaya başlamasını bekliyor.

IDC'nin Mobilite ve Tüketici Cihazları İzleyicileri Araştırma Direktörü Nabila Popal, "Pazar şüphesiz büyümeye geri dönecek olsa da, daha uzun yenileme döngüleri uzun vadede büyüme oranını azaltıyor" dedi.

Popal sözlerine şöyle devam etti: "Tüketiciler cihazlarını daha uzun süre ellerinde tuttukça, işin iyi tarafı daha fazla ödeme yapmaya istekli olacaklar ve bu da ortalama satış fiyatlarının 2023 yılında üst üste dördüncü kez artmasına yardımcı olacak."

IDC'nin 2023 yılının tamamına ilişkin tahminleri, hem Apple hem de Google'ın yılın en büyük yeni akıllı telefon duyurularını yapmak üzere olduğu gerçeğini içeriyor. Google, Pixel 8 Pro'yu 4 Ekim'de piyasaya sürecek, Apple ise iPhone 15 serisini 12 Eylül'de piyasaya sürecek.

İlgili Haberler