Petrol OPEC+ kesintileri ve zayıflayan dolar ile yükseliyor

Petrol OPEC+ kesintileri ve zayıflayan dolar ile yükseliyor

Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerine gitmesi ve doların güç kaybetmesiyle petrol fiyatları Salı günü bir önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını telafi ederek yükseldi.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 77,92 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,4 artışla 73,31 dolar oldu.

Fiyatlar Pazartesi günü, ABD'de faiz artırımlarının devam edeceğine dair beklentilerin artması ve yatırımcıların geçen haftaki %4,5'lik yükselişin ardından kar rezervasyonu yapmasıyla %1 gerilemişti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya'nın Ağustos ayı için belirlediği arz kesintileri, ABD dolarının son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle de desteklenen gösterge fiyatların yükselmesine yardımcı oldu. Doların zayıflaması ham petrolü diğer para birimlerine sahip olanlar için daha ucuz hale getiriyor ve genellikle petrol talebini artırıyor.

OANDA'da analist olan Edward Moya, "Petrol bir taban buldu ve bunu kırabilecek tek şey ABD enflasyonunun kavurucu derecede sıcak olması ve Fed'in bu ekonomiyi bir resesyona doğru sıkılaştırmak zorunda kalmasıdır" dedi.

Merkez bankası yetkilileri ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için muhtemelen faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerekeceğini söylerken, piyasalar yetkililerin mevcut para politikası sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıldığını düşündüklerine dair göstergelerden rahatladı.

Moya, enerji tüccarlarının da Çin'in ekonomik toparlanmasını desteklemek için daha fazlasını yapacağını öngördüğünü söyledi.

Ancak, kazanç sezonunu başlatan ABD bankalarının zayıf ekonomik tahminlerinin fiyatlar üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan geçen hafta günde 1 milyon varillik (bpd) kesintisini en azından Ağustos ayına kadar uzatacağını söylerken, Rusya da önümüzdeki ay petrol ihracatını 500.000 bpd azaltacağını açıkladı.

Tüccarlar ayrıca Salı günü ilerleyen saatlerde endüstri grubu Amerikan Petrol Enstitüsü'nden gelecek ABD ham petrol stok verilerine de bakıyordu. Analistler 200.000 varillik bir artış bekliyor.

Yatırımcılar ayrıca, talep görünümünü ölçmek için bu hafta içinde ABD Tüketici Fiyat Endeksi verilerinin, önemli bir enflasyon raporunun ve Çin'den gelecek ekonomik raporların açıklanmasını bekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler