S&P 500 yükseliyor, peki tarihi veriler ne diyor

S&P 500 yükseliyor, peki tarihi veriler ne diyor

S&P 500, 2020'den bu yana en iyi üç haftasını geçirdi. Peki şimdi ne olacak

A+A-

Şükran Günü'ne yaklaşırken, S&P 500, 2020'den bu yana en iyi üç haftasını geride bırakıyor. Verilere göre bu, tarihsel olarak, yılın geri kalanı ve 2024'ün başlangıcı için olumlu bir işaret.

S&P 500, son cuma günkü kapanışa kadar üç hafta üst üste yükseldi ve bu süre zarfında %9,6 arttı. Bu, piyasanın Covid-19 pandemisinin ilk şokundan sıyrıldığı sırasıyla Nisan ve Haziran 2020'den bu yana en büyük üç haftalık artış oldu.

Bu kazançların da katkısıyla S&P 500'ü yalnızca Kasım ayında %7,6 ve yıl başından bu yana %17'den fazla değer kazanmış oldu.

Dow Jones Market Data'ya göre, S&P 500, 39 kez, üç hafta boyunca yüzde değişiminin %9 ya da daha fazla değer kazandı. Ve yine verilere göre, üç haftalık artışların ardından endeks bir, iki, üç, dört ve sekiz haftalık dönemlerde ortalama olarak yükselmeye devam etmiş.

Endeks bir-iki, üç, dört ve sekiz haftalık dönemler boyunca benzer şekilde siyah renkte olduğu için medyan bazında bakmak da benzer şekilde anlamlı. Dört haftalık medyan kazanç %2,21 ve bu rakam sekiz haftalık dönemde %3,3'e yükselmekte.

Dolayısıyla, tarihsel kalıplar devam ederse, S&P 500'ün yıl sonunda ve 2024'e başlarken umutlu olması gerekir.

Ancak, S&P 500'ün üç hafta içinde %9'dan fazla yükseldiği son üç seferde - iki kez Nisan 2020'de ve yine o yılın Haziran ayında - sonuçlar biraz karışık. Endeks, bu dönemlerin ilk ve sonuncusunda bir hafta ve bir ay sonra kırmızıdaydı; ancak yine de, bu üç durumda da sekiz hafta sonra daha yüksekti.

Yatırımcılar, geçmişteki performansın gelecekte de tekrar garantisi olmadığını bilir. Bununla birlikte, yükseliş eğilimli tarihsel modellerin sıkça görüldüğü bir yılda, bu durum partinin henüz bitmediğine dair olumlu bir işaret.

 

İlgili Haberler