Yapay zekanın babası: ChatGPT henüz bir kedi ya da köpek kadar bile akıllı değil

Yapay zekanın babası: ChatGPT henüz bir kedi ya da köpek kadar bile akıllı değil

Yapay zekanın babası olarak bilinen Yann LeCun, ChatGPT gibi sohbet robotlarının henüz köpekler veya kediler kadar akıllı olmadığını belirtti.

A+A-

Meta'nın baş yapay zeka bilimcisi, ChatGPT gibi büyük dil modelleri üzerinde eğitilen yapay zekanın köpekler veya kediler kadar bile akıllı olmadığını söyledi.

CNBC'nin haberine göre, makine öğrenimi alanındaki çalışmalarıyla 2018 yılında Turing Ödülü'nü alan yapay zeka "vaftiz babası" Yann LeCun, bu yorumları bu hafta Paris'te düzenlenen Viva Tech konferansında yaptı.

Büyük dil modelleri üzerinde eğitilen yapay zeka araçlarının sınırlı olduğunu çünkü sadece metin üzerinde eğitildiklerini söyledi. Ancak Meta, yapay zekayı video üzerinde eğitmek gibi zorlu bir görevi üstlenmiş durumda.

CNBC'nin haberine göre LeCun, "Bu sistemler hala çok sınırlı, gerçek dünyanın altında yatan gerçekliğe dair herhangi bir anlayışa sahip değiller, çünkü tamamen metin, büyük miktarda metin üzerinde eğitiliyorlar. İnsan bilgisinin çoğunun dille ilgisi yok... Dolayısıyla insan deneyiminin bu kısmı yapay zeka tarafından yakalanamıyor."

LeCun, bir yapay zeka sisteminin ABD'deki avukatlık sınavını geçebilmesine rağmen, 10 yaşındaki bir çocuğun "10 dakikada öğrenebileceği" bir şey olan bulaşık makinesini doldurmayı hala beceremediğine dikkat çekti.

LeCun sözlerinin devamında şunları söyledi: "Bu size gerçekten büyük bir şeyi kaçırdığımızı söylüyor... Sadece insan düzeyinde zekaya değil, köpek zekasına bile ulaşmak için bile alacağı çok yol var. Bunu yapana kadar ne insan seviyesinde bir zekaya ne de köpek ya da kedi seviyesinde bir zekaya sahip olacağız."

LeCun ayrıca BBC News'e verdiği demeçte, yapay zekanın insanlık için bir tehdit oluşturduğuna dair korkuları körükleyen uzmanlara "akıl almaz derecede saçma" diyerek tepki gösterdi.

"Yapay zeka dünyayı ele geçirecek mi? Hayır, bu insan doğasının makineler üzerindeki bir izdüşümüdür" dedi ve bilgisayarların bir gün kesinlikle insanlardan daha zeki hale geleceğini, ancak bunun on yıllar olmasa da yıllarca uzakta olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 798 defa okunmuştur
İlgili Haberler