Baลta ABD Dolarฤฑ ve Avro olmak รผzere dรถviz kurlarฤฑnฤฑn Tรผrk Lirasฤฑ (TL) karลฤฑsฤฑndaki konumu, deฤer kazanmasฤฑ veya kaybetmesi, faizden, dฤฑล ticarete, bรผyรผmeden, enflasyona birรงok konuda Tรผrk ekonomisini derinden etkiliyor.
ABD, ฤฐngiltere gibi geliลmiล รผlkelerde borsa, paranฤฑn, ekonominin odaฤฤฑnda yer alฤฑyor. Tรผrkiyeโde ise dรถviz kurlarฤฑ ve altฤฑn, borsadan รงok daha aฤฤฑrlฤฑklฤฑ konumdalar. Bunun da etkisiyle dรถviz kurlarฤฑ Tรผrkiye aรงฤฑsฤฑndan her zaman รถnemli sonuรงlar yaratmฤฑลtฤฑr.
Geรงmiลte ABD Dolarฤฑ, Alman Markฤฑ, ลimdi ABD Dolarฤฑ ve Avroโnun seviyesi Tรผrk ekonomisindeki birรงok parametreyi etkiledi.
Tรผrk ekonomisinin en temel sorunlarฤฑndan biri dฤฑล ticaret aรงฤฑฤฤฑdฤฑr. รyle ki Tรผrk ekonomisi 1946 yฤฑlฤฑndan bu yana dฤฑล ticaret aรงฤฑฤฤฑ vermektedir. Bu aรงฤฑk, turizm, navlun gibi hizmet gelirleriyle kapatฤฑlmaya รงalฤฑลฤฑlsa da kapatฤฑlamamฤฑล ve รผlkenin her zaman bir cari aรงฤฑk sorunu olmuลtur. Dรถviz aรงฤฑฤฤฑnฤฑ yรผksek faiz vererek sฤฑcak parayla kapatmaya, yabancฤฑ sermaye ile kapatmaya รงalฤฑลan Tรผrk ekonomisi, ister istemez dฤฑล borรงlanmaya gitmekten baลka bir yol bulamamฤฑลtฤฑr.
Tรผrkiye aรงฤฑsฤฑndan her zaman sorun olan dรถviz kurlarฤฑ, geรงmiลte yaลanan 16 ekonomik krizin de temel nedenlerinin baลฤฑnda gelmektedir.
Enerji aรงฤฑsฤฑndan dฤฑลa baฤฤฑmlฤฑ olan Tรผrkiye, enerjiyi dolar, sanayi รผrรผnlerinin รงoฤunu ise Avro รถdeyerek alฤฑyor. ฤฐhracatฤฑnฤฑn yarฤฑya yakฤฑnฤฑnฤฑ AB รผlkelerine yapan, turizm gelirlerinin bรผyรผk bรถlรผmรผnรผ bu รผlkelerden saฤlayan Tรผrkiyeโnin, dรถviz gelirlerinde avronun aฤฤฑrlฤฑฤฤฑ da fazladฤฑr.
Geรงmiลte yaลanan yรผksek enflasyon, verilen dฤฑล ticaret aรงฤฑklarฤฑ nedeniyle sฤฑk sฤฑk รถdemeler krizine girilmesi Tรผrk halkฤฑnฤฑn tasarruflarฤฑnda dรถvize yรถnelmesine neden oluyor. Piyasa iรงin sรถylenebilecek en kesin hรผkรผm, Tรผrk halkฤฑnฤฑn dolar, avro ve altฤฑna borsayla kฤฑyaslanmayacak รถlรงรผde deฤer vermesidir.
Dolarฤฑn 6 sฤฑfฤฑr silinmiล olarak seyrine baktฤฑฤฤฑmฤฑzda, 2000โde 0,6276 kuruล olan ABD Dolarฤฑ, 2001โde 1,2344, 2002โde 1,5137, 2003โde 1,4988, 2004โde 1,4288, 2005โte 1,3473, 2006โda 1,4387, 2007โde 1,3078 olan ortalama dolar dรถviz satฤฑล kuru, 2008โde 1,2993โe indi. Hatta 16 Ocak 2008โde 1,1449โa kadar dรผลtรผ. Dolar, 2009 yฤฑlฤฑnda ortalama olarak 1,5549, 2010โda 1,5084, 2011โde 1,6788, 2012โde 1,8007, 2013โde 1,9061, 2014โde 2,1921, 2015โde 2,7258, 2016โda 3,0277, 2017โde 3,6557, 2018โde 4,8241โye รงฤฑktฤฑ. Bu yฤฑl halen ortalama dรถviz satฤฑล kuru 5,6624 dรผzeyinde bulunuyor.
Dolardaki yรผkselme, dolar cinsinden milli geliri doฤrudan etkileyen bir unsur. TL olarak milli gelir artsa bile, dolardaki artฤฑล, dolar bazฤฑnda milli geliri aลaฤฤฑ doฤru รงekiyor. รrneฤin 2013 yฤฑlฤฑnda Tรผrkiyeโnin gayri safi yurt iรงi hasฤฑlasฤฑ (GSYH) 950,3 milyar dolara, kiลi baลฤฑna milli geliri de 12 bin 480 dolara kadar รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. O tarihten bu yana, 2014โde yรผzde 5,2, 2015โde yรผzde 6,1, 2016โda yรผzde 3,2, 2017โde yรผzde 7,5, 2018โde yรผzde 2,8 bรผyรผme olmasฤฑna raฤmen, 2018โde GSYH 789,1 milyar dolara, kiลi baลฤฑna milli gelir de 9 bin 693 dolara indi. Bu rakam, 2020 programฤฑna gรถre, 2019 yฤฑlฤฑnda 749,1 milyar dolara, kiลi baลฤฑna milli gelir ise 9 bin 93 dolara gerileyecek, bรผyรผme ise yรผzde 0,5 olacak.
Program tahminleri tutarsa, 2013-2019 dรถneminde GSYH, yรผzde 27,9 bรผyรผmeye raฤmen, dolar cinsinden, 201,2 milyar dolar, kiลi baลฤฑna milli gelir ise 3 bin 387 dolar azaldฤฑ. Bunun sebebi dolar kurudur. รrneฤin 2013 yฤฑlฤฑnฤฑ baz aldฤฑฤฤฑmฤฑzda, Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรฤฐK) o tarihte ortalama kuru 1,9044 almฤฑล. 2013 Ekim-2019 Ekim dรถneminde tรผketici fiyatlarฤฑ yรผzde 91,1 oranฤฑnda artฤฑล gรถsterdi. Ortalama dolar kuru da benzer bir artฤฑล gรถstermiล olsaydฤฑ, bu yฤฑl ortalama dolar kuru 3,6393 TL seviyesine รงฤฑkar ve Tรผrkiye’nin GSYH’si 1 trilyon 173,1 milyar dolara, kiลi baลฤฑna milli geliri de 14 bin 241 dolara yรผkselirdi. GSYH ลimdikinden 224 milyar dolar, kiลi baลฤฑna milli gelir de 5 bin 148 dolar daha fazla olurdu.
Dolardaki artฤฑลฤฑn etkisi bununla da sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmฤฑyor. Tรผrkiye, enerjinin hemen hemen tamamฤฑnฤฑ ABD Dolarฤฑ รถdeyerek alฤฑyor. Bu, Tรผrkiyeโnin enerjiye olmasฤฑ gerekenden daha fazla TL รถdemesi demek oluyor. ABD Dolarฤฑ cinsinden enerjiye รถdenen para aynฤฑ kalsa bile TL karลฤฑlฤฑฤฤฑ artฤฑyor. Bu da enerjinin pahalanmasฤฑ, enerji maliyetinin artmasฤฑ demek oluyor. Tรผrkiye, petrolรผnรผ, doฤal gazฤฑnฤฑ, kรถmรผrรผnรผ dolar รถdeyerek satฤฑn alฤฑyor. Elektrik รผretiminin รงok รถnemli bรถlรผmรผ de ithal doฤal gaz kullanฤฑlarak รผretildiฤi iรงin dolar harcanarak elde ediliyor.
Petrol รผrรผnleri ve doฤal gaz fiyatlarฤฑndaki artฤฑล, sadece enerji maliyetlerini deฤil, sanayinin รงok kullandฤฑฤฤฑ รถnemli girdileri de artฤฑrฤฑyor. Petrol, plastiฤin ham maddesi. Gรผnรผmรผzde plastik olmadan bir hayatฤฑ dรผลรผnmek zor bile deฤil imkansฤฑz. Doฤal gaz gรผbre sanayinde รงok kullanฤฑlan bir girdi.
Dolardaki artฤฑล, sadece petrol ve doฤal gaz maliyetlerini deฤil, ham madde ve yarฤฑl mamul madde ithalatฤฑ nedeniyle girdileri รถnemli รถlรงรผde etkiliyor. Tรผrk ekonomisi, ham madde ve yarฤฑ mamul maddede dฤฑลa baฤฤฑmlฤฑ bir ekonomi olmasฤฑ nedeniyle รงok fazla zarar gรถrรผyor.
Ekonomideki kรผรงรผlmeye raฤmen, 2019 yฤฑlฤฑnฤฑn Ocak-Eylรผl dรถneminde 148,4 milyar dolarlฤฑk ithalat yapฤฑldฤฑ. Bu ithalatฤฑn yรผzde 78,4โรผ ara (ham madde) mallarฤฑndan, yรผzde 12,4โรผ ise sermaye (yatฤฑrฤฑm) mallarฤฑndan oluลtu. Tรผketim mallarฤฑnฤฑn payฤฑ yรผzde 8,9โda, diฤer ithalatฤฑn payฤฑ yรผzde 0,3โde kaldฤฑ.
Dolardaki yรผkseliล, ham maddelerin รงok bรผyรผk bรถlรผmรผ dolarla alฤฑndฤฑฤฤฑ iรงin TL olarak ham madde maliyetini artฤฑrฤฑyor. Bu da ekonomiye enflasyon olarak yansฤฑyor.
Tabii bunun iรง piyasaya, daha doฤrusu iรง รผretime de olumlu etkisi oluyor. ฤฐรงeride รผretim yapanlar, ithal mamul mallar pahalandฤฑฤฤฑ iรงin, Tรผrkiye iรงinde daha rekabet edebilir koลullara ulaลabiliyorlar. Yalnฤฑz, bundan ithal girdi kullanarak รผretim yapan sektรถrler yeterince yararlanamฤฑyor. รรผnkรผ yaptฤฑklarฤฑ ithalat daha pahalฤฑ hale geliyor. Nitekim, รin gibi รผlkeler, paralarฤฑnฤฑ olmasฤฑ gerekenin altฤฑnda tutarak, iรง piyasaya destek veriyorlar. ฤฐลe ihracat yรถnรผnden baktฤฑฤฤฑmฤฑzda ise yerli mallar dรถviz cinsinden ucuzladฤฑฤฤฑ iรงin TLโdeki deฤer kaybฤฑ, ihracata doฤrudan destek veriyor. Firmalar, dรถviz bazฤฑnda daha ucuza ihracat yapabilme olanaฤฤฑ nedeniyle rekabet edebilme seviyelerini artฤฑrฤฑyorlar.
Yine de son yฤฑllarda dรถvizdeki aลฤฑrฤฑ yรผkseliลe raฤmen ihracatฤฑn artmadฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor. Bu da dฤฑล pazarlarda tฤฑkanma ve aลฤฑrฤฑ rekabetten kaynaklanฤฑyor. Markaya, ileri teknolojiye, kaliteye dayalฤฑ รผretim yapamazsฤฑnฤฑz ihracat yapmanฤฑz da gรผnรผmรผzde รงok zor. Sadece ucuz รผretmek yetmiyor. Ne kadar ucuzlatฤฑrsanฤฑz ucuzlatฤฑn sizden daha ucuza satacak bir รin, Hindistan, Pakistan var.
Turizm ve navlun gelirlerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, yani hizmet ihracatฤฑ aรงฤฑsฤฑndan deฤerlendirildiฤinde dolar ve avrodaki yรผkseliลin her iki sektรถre de olumlu yansฤฑdฤฑฤฤฑ aรงฤฑk. Bundan dolayฤฑ turizm sektรถrรผ, her zaman deฤerli TL istemez. รรผnkรผ, gelirlerini dรถviz cinsinden elde ederlerken, harcamalarฤฑnฤฑ TL olarak yapฤฑyorlar. Dolar ve avrodaki yรผkselme sektรถre TL cinsinden gelir artฤฑลฤฑ demek. Bu da doฤrudan elde ettikleri kara yansฤฑyor.
Borรงlara gelince. Tรผrkiye, devlet borรงlarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk bir sฤฑkฤฑntฤฑ yaลamฤฑyor. Sฤฑkฤฑntฤฑ dฤฑล borรงlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra iรง borรงlarฤฑn da รถnemli bir bรถlรผmรผnรผn dรถviz cinsinden olmasฤฑdฤฑr. Bilindiฤi gibi kamu gelirlerini, yani vergileri ve diฤer gelirleri TL cinsinden topluyor. Dรถviz cinsinden borรง, eฤer TL deฤerinde gerileme olursa, borcun TL cinsinden karลฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn artmasฤฑ demektir.
รzel sektรถrรผn dฤฑล borรง stoku ise kamudan รงok daha kรถtรผ durumda bulunuyor. Bundan dolayฤฑ, dolar ve avrodaki her artฤฑล รถzel sektรถre pahalฤฑya patlฤฑyor.
TLโnin deฤer kaybetmesi, dรถviz fiyatlarฤฑnฤฑn artmasฤฑ doฤrudan aรงฤฑk pozisyonlarฤฑ vuruyor. Dรถviz borรงlarฤฑnฤฑn TL karลฤฑlฤฑฤฤฑ artฤฑyor, borรงlular TL olarak artan borรงlarฤฑ nedeniyle sฤฑkฤฑntฤฑya dรผลรผyor.
Faiz oranlarฤฑna gelince, Merkez Bankasฤฑโnฤฑn faiz indirimi ekonomide geniลlemeye neden oluyor. Bu da daha fazla tรผketim, daha fazla yatฤฑrฤฑm, daha fazla ithalat demek. รretimle, dรถvizle beslerseniz sorun yok ama besleyemezseniz enflasyon ve dรถviz kurlarฤฑndaki yรผkselme ve sonuรงta faizlerde artฤฑล kaรงฤฑnฤฑlmaz bir hal alฤฑyor. ฤฐลte tam burada Merkez Bankasฤฑโnฤฑn sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ baลlฤฑyor. Bir kesim, bรผyรผmenin artmasฤฑnฤฑ istiyor. Bรผyรผme artฤฑnca, istihdam artacak, iลsizlik dรผลecek, รผretim ve yatฤฑrฤฑm artฤฑลฤฑ olacak, hane halkฤฑ gelirleri dรผzelecek. Kar oranlarฤฑ artacak. Diฤer kesime gรถre, Merkez Bankasฤฑ faizleri dรผลรผrรผrse, ekonomi ฤฑsฤฑnacak, ithalat artacak, dรถviz sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ baล gรถsterecek, borรงlar รงevrilemez hale gelecek, ลirketler batacak, iลsizlik artacak.
Hem bรผyรผme hem istikrarฤฑ isteme รถzellikle dรผnyadaki ekonomik yavaลlama, dรถviz kฤฑtlฤฑฤฤฑ dรถnemlerinde mรผmkรผn deฤil.
Ya bรผyรผmeyi ya da istikrarฤฑ seรงeceksiniz.
Merkez Bankasฤฑ, hem bรผyรผmeyi desteklemek istiyor hem de istikrar bozulmasฤฑn istiyor. Bunu gerรงekleลtirmesi imkansฤฑz gibi.
Merkez Bankalarฤฑ bรถyle bir ortamda ister istemez temkinli olmak, faizlerdeki deฤiลikliฤi enflasyon gรถrรผnรผmรผndeki iyileลme veya kรถtรผleลme durumuna baฤlamak, istikrarฤฑ korumak zorundadฤฑr.
Farklฤฑ bir duruล ekonomiyi รงok ciddi sฤฑkฤฑntฤฑlara sokar, fark edemeden hฤฑzla duvara รงarpฤฑlฤฑr.
TรฤฐK verilerine gรถre yฤฑl ortasฤฑ nรผfus, dolar bazฤฑnda kiลi baลฤฑna milli gelir ve GSYH verileri ลรถyle:
|
| Kiลi |
|
| Yฤฑl Ortasฤฑ | Baลฤฑna | GSYH |
| Nรผfus | GSYH | (Milyar |
Yฤฑllar | (Bin Kiลi) | (Dolar) | Dolar) |
2007 | 70.158 | 9.656 | 677,4 |
2008 | 71.052 | 10.931 | 776,7 |
2009 | 72.039 | 8.980 | 646,9 |
2010 | 73.142 | 10.560 | 772,4 |
2011 | 74.224 | 11.205 | 831,7 |
2012 | 75.176 | 11.588 | 871,1 |
2013 | 76.148 | 12.480 | 950,3 |
2014 | 77.182 | 12.112 | 934,8 |
2015 | 78.218 | 11.019 | 861,9 |
2016 | 79.278 | 10.883 | 862,8 |
2017 | 80.313 | 10.616 | 852,6 |
2018 | 81.407 | 9.693 | 789,1 |
2019 (*) | 82.377 | 9.093 | 749,1 |
(*): 2020 Programฤฑ Gerรงekleลme Tahmini.






