Çin'de vaka sayısı yeniden artışta: Kısıtlamalar geri döndü

Çin'de vaka sayısı yeniden artışta: Kısıtlamalar geri döndü

Çin, Kovid-19 kısıtlamalarını hafifleterek toparlanma sinyalleri vermesinin ardından Pekin ve Şanghay'da görülen yeni vakalar nedeniyle iki şehrin bazı kısımlarını kapatarak geniş çaplı test çalışmaları başlattı.

A+A-

Pekin ve Şanghay’da aylardır uygulanan sosyal kısıtlamaların hafifletilmesinden birkaç gün sonra salgının tekrar yayılmaya başlaması nedeniyle geniş çaplı Kovid-19 testleri uygulanmaya başlandı.

Başkentte yerel bir barda yeni vakaların ortaya çıkması beş günlük sıfır vaka serisini sona erdirirken birçok genel merkez ve elçiliğin bulunduğu Chaoyang bölgesinde tarama başlatıldı.

Şanghay’da ise karantina bölgesinin dışından gelen yeni vakalar nedeniyle şehrin büyük bölümü Cumartesi kapatıldı ve geniş çaplı test çalışmaları başlatıldı.

Vaka sayılarındaki hızlı yükselişin Çin’in ısrarla uyguladığı Sıfır Kovid stratejisi nedeniyle şehirlerde yeniden kapanmaya gidilmesine neden olabileceği ve istikrarlı bir ekonomik toparlanma şansını düşürmesinden endişe ediliyor.

Pekin Yerel Sağlık Komisyonu’nun verilerine göre şehirde Perşembe günü 8 olarak kaydedilen vaka sayısı Cuma günü 61’e çıktı. Hastaların 36’sının semptomları gösterdiği fakat 25’inin asemptomatik olduğu belirtildi. Tüm vakalar Chaoyang bölgesinde bir barla ilişkilendiriliyor.

Pekin’de en az 13 bölgenin söz konusu barla ilişkili şekilde pozitif vaka rapor ettiği belirtiliyor.

Şehir yönetimi Perşembe günü bölgedeki tüm eğlence mekanlarının faaliyetlerini askıya alırken 4400’ün üzerinde kişiyi kamu gözetimi altındaki karantina tesislerine gönderdi.

Kısıtlamaların geri gelmesi ve geniş çaplı test taramalarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin görünümü üzerinde yeniden kara bulutlar oluşmasına neden olacağı belirtiliyor.

Bloomberg’ün ekonomistler arasında yaptığı anket medyanına göre Çin’in 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,5 büyümesi beklenirken bu rakamın hükümetin belirlediği yüze 5,5 büyüme hedefinin oldukça altında olduğu değerlendiriliyor.

Çin’de ekonomik aktivite Mayıs ayında kısıtlamaların hafifletilmesiyle toparlanma sinyalleri verirken oldukça kırılgan olan toparlanmanın kısıtlamaların geri getirilmesi durumunda etkisini kaybedebileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler