Çip savaşı kızışıyor: Avrupalı çip devine Çin yasağı geldi

Çip savaşı kızışıyor: Avrupalı çip devine Çin yasağı geldi

Hollanda, ABD'nin ihracat kısıtlamalarının ardından kısmi bir lisans iptali ile çip ekipmanı üreticisi ASML'nin gelişmiş mikroişlemciler yapmak için gerekli olan bazı litografi sistemlerinin Çin'e ihracatını engelledi.

A+A-

Çip makinesi üreticisi ASML Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin ihracat kısıtlamalarının ardından Hollanda hükümetinin Çin'e bazı çip üretim ekipmanlarının sevkiyatı için ihracat lisansını kısmen iptal ettiğini söyledi.

Veldhoven, Hollanda merkezli şirket, sevkiyatların belirli litografi sistemlerini içerdiğini söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada, "NXT:2050i ve NXT:2100i litografi sistemlerinin 2023 yılında sevkiyatı için verilen lisans kısa bir süre önce Hollanda hükümeti tarafından kısmen iptal edildi ve bu durum Çin'deki az sayıda müşteriyi etkiledi" denildi.

ASML, çip devrelerinin oluşturulmasına yardımcı olmak için lazer kullanan litografi sistemleri pazarına hakim bir konumda.

Şirket, ABD ihracat kontrol kısıtlamalarının iptalinin ya da son halinin 2023 mali görünümü üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemediğini söyledi.

Son yıllarda Çin; Tayvan ve Güney Kore'den sonra ASML'nin üçüncü büyük pazarı oldu, ancak 2023'ün üçüncü çeyreğinde şirketin satışlarının %46'sı ile en büyük pazarına dönüştü.

2023 yılında ABD, Washington'a ASML'nin "Twinscan NXT1930Di" makinesinin herhangi bir ABD parçası içermesi halinde ihracatını kısıtlama hakkı veren yeni kuralları açıkladı.

Kısa bir süre sonra, bazı Hollandalı milletvekilleri, ABD'nin başka bir ASML çip üretim makinesinin Çin'e ihracatını düzenleyen kuralları tek taraflı olarak uygulamakla doğru hareket edip etmediği konusunda Hollanda Ticaret Bakanı'na meydan okudu.

Yarı iletken ekipman üreticisi yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti ile yapılan son görüşmelerde ASML, ABD ihracat kontrol düzenlemelerinin kapsamı ve etkisi hakkında daha fazla açıklama elde etti" dedi ve ekledi: "ASML, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki ihracat kontrol mevzuatı da dahil olmak üzere yürürlükteki tüm yasa ve yönetmeliklere uymaya tamamen kararlıdır."

Bu haber toplam 551 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler