Fed doğru yolda ama enflasyon hala çok yüksek

Fed doğru yolda ama enflasyon hala çok yüksek

Yetkililer, Fed politikasının doğru yolda olduğunu ancak enflasyonun hala çok yüksek olduğunu söylüyor.

A+A-

İki ABD merkez bankacısı Cuma günü yaptıkları açıklamada, Fed'in faiz oranlarını enflasyona karşı savaşı kazanmak için olması gereken yere yaklaştırdığını söyledi, ancak bu noktaya ulaşıp ulaşmadıkları konusunda net bir sinyal vermediler.

Fed politika yapıcılarının gösterge faiz oranı için hedef aralığını %5-%5,25'e yükseltmesinden bir hafta sonra Fed Guvernörü Philip Jefferson ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard'dan gelen açıklamalar, Fed'in yaygın olarak beklendiği gibi gelecek ay faiz artırımlarına gerçekten ara verip vermeyeceği konusunda bazı belirsizlikler olduğunu gösteriyor.

Nitekim günün erken saatlerinde konuşan üçüncü bir ABD merkez bankacısı, Başkan Michelle Bowman, enflasyonun daha ikna edici bir şekilde düşmemesi halinde politikanın daha da sıkılaştırılmasının uygun olabileceğini düşündüğünün sinyalini verdi.

Fed, son 14 ayda gösterge faiz oranını beş tam yüzde puan artırarak 40 yılın en hızlı sıkılaştırma adımını attı.

Fed'in tercih ettiği ölçüye göre enflasyon geçen yaz %7'den %4,2'ye geriledi.

Bu arada borçlanma maliyetlerinin artmasıyla yükselmesi beklenen işsizlik oranı da %3,4'e gerileyerek 1969'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

"Enflasyon hala çok mu yüksek? Evet," dedi Fed Başkanı Philip Jefferson Hoover Enstitüsü'nde düzenlenen bir para politikası konferansında. "Mevcut dezenflasyon dengesiz ve hepimizin istediğinden daha yavaş mı oldu? Evet. Ancak benim bu kanıtlara ilişkin yorumum, 'gerekli olanı ya da bizden bekleneni yaptığımız' yönünde" dedi.

Jefferson aynı zamanda zafer çanları çalmadı ve çekirdek enflasyonda, özellikle de hizmet enflasyonunda son dönemde kaydedilen küçük ilerlemenin "kötü haber" olduğu gözlemini sundu. Nisan ayında, ABD'nin çekirdek tüketici fiyatları (değişken gaz ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda) Mart ayındaki %5.6'lık artışın ardından %5.5 yükseldi.

Fed %2 enflasyon hedefliyor.

Jefferson'ın açıklamaları, günün erken saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD para politikasının şekillendirilmesinde kilit bir rol oynayan bir sonraki Fed başkan yardımcılığına aday gösterilmesinin ardından özellikle dikkat çekebilir.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının geçmişteki sıkılaştırmanın etkisinin yanı sıra son dönemde banka sektöründe yaşanan stresin krediler ve borç verme üzerindeki etkisini değerlendirirken faiz artırımlarına ara verebileceğinin sinyalini verdi.

Jefferson Cuma günü yaptığı açıklamada, "hızlı sıkılaştırmamızın tam etkilerinin hala önümüzde olduğunu" düşündüğünü ve mevcut görüşünün, bölgesel banka iflasları dizisinin kredi koşulları üzerinde muhtemelen sadece hafif bir sıkılaştırma etkisi yaratacağı yönünde olduğunu söyledi. Olası bir duraklama konusunda ise görüş bildirmedi.

Louis Fed Başkanı James Bullard, son dönemde enflasyon beklentilerinin Fed'in %2'lik hedefi yakınında sabitlenmesini "cesaret verici" bulduğunu söyledi ve ekledi: "Enflasyonun düşmeye devam etmesi için beklentiler oldukça iyi."

Bu, 2021'in ortalarında enflasyonla mücadele etmek için keskin faiz artışlarını zorlayan ilk ve en sesli politika yapıcılar arasında yer alan bir politika yapıcı için dikkate değer.

Bullard, o zamandan bu yana Fed'in faiz artırımlarının, enflasyon beklentilerinde endişe verici bir artışa neden olan ve kontrol edilmediği takdirde gerçek enflasyonun kontrolden çıkmasına neden olabilecek bir düşüşe yardımcı olduğunu söyledi ve ekledi:

"Para politikası şu anda, mevcut makroekonomik koşullar göz önüne alındığında yeterince kısıtlayıcı olanın alt sınırında yer alıyor. Yine de, odadaki şahinler için kötü haber şu ki, yeterince kısıtlayıcı bir politika bölgesine ancak girebildiniz".

Fed bir sonraki toplantısında faiz oranlarını 13-14 Haziran tarihlerinde belirleyecek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler