Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Panik yok, strateji var

Borsatekโ€™in kฤฑymetli okurlarฤฑ,
!
Beni zaten tanฤฑyorsunuz; 25 yฤฑldฤฑr o stรผdyo senin, bu canlฤฑ yayฤฑn benim, ekranlarda dilimizde tรผy bitti ekonomiyi anlatacaฤŸฤฑz diye. Ama bugรผn burada, o ceketleri รงฤฑkardฤฑk, kravatlarฤฑ (ben deฤŸil , malum!) gevลŸettik; ลŸรถyle karลŸฤฑlฤฑklฤฑ birer yorgunluk kahvesi iรงiyormuลŸuz gibi samimi konuลŸalฤฑm

Malumunuz, bizim memlekette ekonomi konuลŸmak, pazar market gezmekten daha popรผler bir hobi haline geldi. Eskiden komลŸular bir araya gelince “Hangi diziyi izledin?” diye sorardฤฑ, ลŸimdi “Zeliha Hanฤฑm, bu altฤฑn ne olur, gรผmรผลŸรผn yรผzรผ gรผler mi?” diye รถnรผmรผ kesiyorlar. Vallahi haklฤฑsฤฑnฤฑz! Cรผzdanฤฑn yangฤฑnฤฑ sรถnmeyince, insan da doฤŸal olarak itfaiye hortumunu nereye tutacaฤŸฤฑnฤฑ ลŸaลŸฤฑrฤฑyor.
Hadi gelin, ลŸu bizim yatฤฑrฤฑm araรงlarฤฑnฤฑ bir masaya yatฤฑralฤฑm. Ama รถyle teknik terimlerle, “volatilite”lerle, “makroekonomik projeksiyon”larla baลŸฤฑnฤฑzฤฑ aฤŸrฤฑtmayacaฤŸฤฑm

Altฤฑn: Bizim Evin Nazlฤฑ Gelini

ร–nce “Geleneksel Tรผrk Yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑ”nฤฑn (yani hepimizin) vazgeรงilmeziyle baลŸlayalฤฑm: Altฤฑn. Altฤฑn bizim iรงin sadece bir maden deฤŸil, bir yaลŸam biรงimidir. DรผฤŸรผnde takฤฑlฤฑr, kรถtรผ gรผnde bozdurulur, yastฤฑk altฤฑnda saklanฤฑr. Altฤฑn, Tรผrk insanฤฑnฤฑn gรผvenli limanฤฑdฤฑr ama son zamanlarda biraz “nazlฤฑ gelin” gibi davranmaya baลŸladฤฑ. Bir bakฤฑyorsunuz fฤฑrlฤฑyor, “Tamam uรงuyoruz” diyorsunuz, hop geri รงekiliyor. Ama ลŸunu bilin ki, altฤฑn her zaman o “garantici” yanฤฑmฤฑzฤฑ okลŸar. Hani annelerimiz der ya, “Evladฤฑm altฤฑn al, zarar etmezsin,” iลŸte o sรถzรผn arkasฤฑnda bin yฤฑllฤฑk bir tecrรผbe var. Jeopolitik riskler mi arttฤฑ? Altฤฑn parlar. Fed faiz mi indirdi? Altฤฑn coลŸar. Bizim iรงin altฤฑn, her devrin kralฤฑdฤฑr.

GรผmรผลŸ: “Garibanฤฑn Altฤฑnฤฑ” mฤฑ Dediniz?
Gelelim benim son zamanlarda รผzerine รงok dรผลŸtรผฤŸรผm, “Sessiz At” dediฤŸim GรผmรผลŸ meselesine.
Eskiden gรผmรผลŸe “garibanฤฑn altฤฑnฤฑ” derlerdi. Ayol, gรผmรผลŸ artฤฑk รถyle gariban mariban deฤŸil! BildiฤŸin endรผstrinin gรถz bebeฤŸi oldu. GรผneลŸ panellerinden elektrikli araรงlara kadar her yerde bu arkadaลŸ var. Yani sadece takฤฑ dรผkkanฤฑnda deฤŸil, teknolojinin gรถbeฤŸinde. Altฤฑn 1 giderse, gรผmรผลŸ bazen 3 gidiyor; ama dรผลŸerken de biraz can yakabiliyor, dikkat! GรผmรผลŸ sabฤฑr iลŸidir. “Aldฤฑm, yarฤฑn zengin oldum” diyemezsin. Onu ลŸรถyle kenara koyup unutacaksฤฑn, bir bakacaksฤฑn ki gรผmรผลŸ seni ลŸaลŸฤฑrtmฤฑลŸ.

Bakฤฑr: MutfaฤŸฤฑn Efendisi Borsanฤฑn Yeni Yฤฑldฤฑzฤฑ
Bir de Bakฤฑr var ki, sormayฤฑn gitsin. Eskiden bakฤฑr deyince aklฤฑmฤฑza sadece anneannemizin mutfaฤŸฤฑndaki tencereler, sahanlar gelirdi. ลžimdi ise “Doktor Bakฤฑr” diyorlar ona. Neden mi? ร‡รผnkรผ kรผresel ekonomi iyileลŸince bakฤฑrฤฑn fiyatฤฑ artฤฑyor, ekonomi hastalanฤฑnca dรผลŸรผyor. Yani ekonominin nabzฤฑnฤฑ รถlรงรผyor. Elektrikli devrim kapฤฑda, her yer kablo, her yer devreโ€ฆ E, bakฤฑrsฤฑz olur mu? Olmaz! Bakฤฑr, aฤŸฤฑr abidir ama yolu uzundur. Yatฤฑrฤฑm sepetine biraz “sanayi tadฤฑ” katmak isteyenlerin yeni favorisi bu ara.

Sepet Yapmak ลžart, Yumurtalarฤฑ Kฤฑrmayalฤฑm!

ลžimdi size en bรผyรผk tavsiyem ลŸu: Sakฤฑn ha sakฤฑn, bรผtรผn varlฤฑฤŸฤฑnฤฑzฤฑ tek bir ata oynamayฤฑn. Bizim insanฤฑmฤฑz sever “Ya herro ya merro” demeyi ama ekonomi “merro”yu affetmez. Ne diyoruz her zaman? Sepet yapฤฑn. Biraz altฤฑn olsun (kรถtรผ gรผn dostu), biraz gรผmรผลŸ olsun (potansiyel bรผyรผme), biraz da vaktiniz ve iลŸtahฤฑnฤฑz varsa bakฤฑr gibi emtialarฤฑ takip edin.

Tabii bir de bizim borsa var ki, o ayrฤฑ bir hikรขye. Orasฤฑ bazen Lunapark gibi; bir bakฤฑyorsun hฤฑz treniyle zirvedesin, bir bakฤฑyorsun รงarpฤฑลŸan arabalarda baลŸฤฑn dรถnmรผลŸ. Ama doฤŸru hisseyi seรงen, sabreden, spekรผlasyonun deฤŸil analizin peลŸinden giden ekmeฤŸini yer.

Son Sรถz: Panik Yok, Strateji Var
,ekonomi biraz da psikoloji yรถnetimidir. Ekranlarda o rakamlar kฤฑrmฤฑzฤฑya dรถnรผnce hemen eyvah demeyin, yeลŸile dรถnรผnce de dรผnyalarฤฑ ben yarattฤฑm diye havalara girmeyin. Sakin kalan, araลŸtฤฑrmasฤฑnฤฑ yapan ve en รถnemlisi “ihtiyacฤฑ olmayan parayla” yatฤฑrฤฑm yapan her zaman kazanฤฑr.

Unutmayฤฑn, para gelir geรงer ama huzur ve doฤŸru bilgi baki kalฤฑr.

Kendinize, cebinize ve en รงok da saฤŸlฤฑฤŸฤฑnฤฑza mukayyet olun!