Kenan SÖZBİR

Tüm Yazıları

BALSU halka arzını iptalden hangi medya patronu kurtardı?

Balsu halka arzını iptalden kurtaran alımları hangi medya patronu ve kurum yaptı

Borsa İstanbul’da son yılların en büyük halka arzı olan Balsu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ halka arzının iptali direkten döndü. Bu hafta gong töreninden sonra borsada işlem görmeye başlayacak olan hisseleri nelerin beklediği ise merak konusu.

Balsu halka arzına da son dönem örneklerde olduğu gibi yabancı yatırımcı ilgi göstermedi. 4.9 milyar TL’lik halka arzda, 55 milyon 600 bin lot hisse ayrılan yabancı yatırımcılar, sadece 16 milyon 920 bin hisse için talepte bulundu.

borsatek.com talep toplama döneminde yaptığı haberde, halka arzda talep eksikliği nedeni ile panik yaşandığını ve iptalden kurtulmak için tahsisat oranlarında değişikliğin kaçınılmaz olduğunu yazmıştı

>>> Son yılların en büyük halka arzında BALSU büyük panik!

Toplam 5 yabancı kurumsal yatırımcının BALSU hisseleri için talepte bulunması ile halka arz izahnamesinde yüzde 20 satış yapılacağı söylenen oran yüzde 6,09’da kaldı.

Yurt dışı kurumsal yatırımcıların ilgi göstermediği halka arzda, yabancılar için ayrılan paylar, yurt içi kurumsal yatırımcılara dağıtıldı.

#balsu
BALSU halka arzını iptalden hangi medya patronu kurtardı? 5

Değişiklik de yetmedi, patronlar devreye girdi

BALSU halka arzını iptalden hangi medya patronu kurtardı? 3 Borsatek
BALSU halka arzını iptalden hangi medya patronu kurtardı? 6

Ancak halka arzda yabancı yatırımcıdan talep gelmemesi ile başlayan bu sorunun tahsisat oranlarında basit bir değişiklik ile de çözülemediği görülüyor.

Beş yabancı kurumsal yatırımcının yüzde 6,09’unu aldığı halka arzda, Ziraat Yatırım’ın KAP’a gönderdiği açıklamalara göre, sadece 2 yurt içi kurum da toplam hisselerin %29.33’ünü aldı.

Ancak bu iki kurum çok ilginç ve talep toplamanın adeta röntgenini veriyor.

Balsu hisselerinin halka arz edilen kısmının 39 milyon 840 bin 636 adet ile (699,999,974 TL tutarında) yüzde 14.33’lük kısmı, KCN Gayrimenkul Yatırım A.Ş. tarafından alınmış.

KCN Gayrimenkul Yatırım A.Ş. yakın geçmişte Ciner Holding’ten Habertürk, BloombergHT, Show TV’yi satın alan Can Holding’in bünyesindeki bir şirket. Şirket bir süre önce Tekfen Holding’in de borsadaki hisselerinin yüzde 5’inden biraz fazlasını aldığı için bildirimde bulunmuştu

Can Holding, özellikle enerji alanlarındaki yatırımları ile tanınıyor ve geçmişte Doğa Koleji, Bilgi Üniversitesi ve Formula1 Pisti’ni satın alması ile de kamuoyunda çok konuşulmuştu.

İnfo Yatırım %15’ini kendi fonuna aldı

Yabancı yatırımcıların ilgi göstermemesi, yerli bireysellerin ise ancak kendilerine ayrılan pay kadar talepte bulunması nedeniyle bir kısmını KCN Gayrimenkul Yatırım A.Ş’nin satın aldığı Balsu Gıda hisselerinin yüzde 15’ini ise halka arzı gerçekleştiren kurumun bir fonu satın aldı. Ya da almak zorunda kaldı…

Son dönem halka arzlarda sıkça rastlanan bir durum bu. Balsu Gıda halka arzında da, satılan hisselerin %15’i, halka arzı Ziraat Yatırım ile birlikte yürüten İnfo Yatırım bünyesindeki, Hedef Portföy Çınar Hisse Senedi Serbest Fon tarafından satın alındı.

Balsu Gıda’nın suskunluğu

Balsu Gıda borsatek.com adına sorduğumuz şu sorulara yanıt vermemeyi tercih etti

1) Yurt dışı kurumsal yatırımcının halka arza düşük ilgi (ayrılan %20, satılan %6,09) göstermesinin nedeni piyasa koşulları mı, uzun vadeli bir çalışma isteyen bu alanın biraz aceleye gelmesi midir?

2) Haberturk ve Show TV’yi satın alarak yakın dönemde gündeme gelen Can Holding’in bir iştirakinin, halka arz edilen Balsu hisselerinin tek başına %14.33’ünü alması kapsamında, bu süreç özel görüşme ile mi normal halka arz prosedürü ile mi gerçekleşmiştir?

3) Balsu Gıda’nın halka arzını yapan İnfo Yatırım’ın bünyesindeki Hedef Portföy’ün, halka arz edilen Balsu hisselerinin %15’ini tek başına alması, “Bakiyeyi Yüklenim” kapsamında mı gerçekleşmiştir? Bu veya benzeri kapsamda İnfo Yatırım ile yapılmış bir anlaşma var mıdır?

4) Halka arzdaki talep yapısı göz önünde bulundurulduğunda, Balsu Gıda, izahnamede açıklananın dışında, yatırımcıları koruma amaçlı ek fiyat istikrar çalışması düşünmekte midir?

İllegal yöntemlere pazarlama, halka arzları bitirdi

Yurt içi bireysel ve yurt dışı kurumsal yatırımcıların ilgi göstermediği halka arz piyasası son dönemde tıkanma noktasına gelmişti. Son hafta Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yenisine onay vermediği halka arz piyasasında 100’den fazla şirket sıra bekliyor.

BALSU halka arzı için görülmemiş reklam kampanyası yürütülmesine rağmen ortaya çıkan sonuç halka arzların, uygulanan yanlış yöntemler birilerinin hırsları nedeniyle gittikçe zora girdiğini de gösteriyor.

Önceki yazılarımda sıkça altını çizdim. Düzenleyici ve denetleyici kurumların gözünün içine baka baka uygulanan illegal pazarlama yöntemi, halka arzların geldiği noktanın en büyük sorumlusu gibi görünüyor.

Türkiye ekonomisi için hayati önemi sahip olan sermayenin tabana yayılması; finansal okur yazarlığı yeterli olmayan geniş yatırımcı kitlesinin, sosyal medya hesapları üstünden bu şekilde manipüle edilmesi ile şimdilik sekteye uğramış görünüyor.

Ziraat Yatırım’dan BALSU halka arzı açıklaması

Ziraat Yatırım’dan KAP’a yapılan açıklamaya göre, halka arz 12-13-14 Şubat 2025 tarihleri arasında “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemi ile gerçekleştirildi.

Halka arzda; Balsu sermayesinin 1.000.000.000,-TL’den 1.112.000.000,-TL’ye çıkarılması nedeniyle ihraç edilen 112.000.000 TL nominal değerli 112.000.000 adet pay ve mevcut ortak CZ Holding A.Ş.’ye ait 166.000.000 TL nominal değerli 166.000.000 adet pay olmak üzere toplam 278.000.000 adet pay 17,57 TL’den satışa sunuldu ve söz konusu payların tamamı satılarak dağıtımı gerçekleştirildi.

#BALSU halka arz büyüklüğü

Buna göre halka arz büyüklüğü 4.884.460.000,-TL oldu.

Halka arzda yurt içi bireysel yatırımcı tahsisatından filtrelenmemiş 207.483 adet başvurudan, yurt içi kurumsal yatırımcı tahsisatından 49 adet ve yurt dışı kurumsal yatırımcı tahsisatından da 5 adet başvurudan talep toplanmış olup, toplamda 200.263 yatırımcıya dağıtım gerçekleştirildi. Dağıtıma esas tahsisat oranları ise yurt içi bireysel yatırımcılar için %60,55, yurt içi kurumsal yatırımcılar için %33,36 ve yurt dışı kurumsal yatırımcılar için ise %6,09 olarak gerçekleşti.